Talibaner störde presidentval

Utanför en del vallokaler ringlade köerna långa, vid andra väntade valarbetarna förgäves på några röstande och en del vallokaler förblev helt enkelt stängda hela dagen. Talibanerna störde som väntat det afghanska presidentvalet, men det kunde ändå genomföras i stort sett som planerat.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

– Jag har besökt ett dussintal vallokaler och har inte sett några intermezzon. Människor har varit entusiastiska och velat rösta. Däremot är det svårt att säga något om valdeltagandet. Afghanerna har rätt att rösta i vilken vallokal de vill inom provinsen och därför finns det inte några röstlängder att jämföra emot, säger valobservatören Christer Robson till SvD, som kontrollerat valet i byar söder om Kunduz i norra Afghanistan.

I Baghlan, som också ligger i den norra delen av landet, stormade dock talibanerna in i staden med en stor styrka och strider pågick hela dagen. Ett tjugotal talibaner uppgavs ha dödats och de flesta vallokaler förblev stängda. Attacker rapporterades från ett tiotal städer, men ingen av de övriga var så allvarlig som i Baghlan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons