Indien: Stora möjligheter att stöpa om ekonomin

Högspänningsledningar över en gata i New Delhi. Det indiska elnätet är i stort behov av upprustning. Rösterna går nu höga om vilka satsningar Indiens president Modi borde göra i spåren av oljeprisfallet.
Högspänningsledningar över en gata i New Delhi. Det indiska elnätet är i stort behov av upprustning. Rösterna går nu höga om vilka satsningar Indiens president Modi borde göra i spåren av oljeprisfallet. Foto: MANISH SWARUP/AP
Publicerad
Annons

Nyvalda presidenten Narendra Modi har ambitiösa ekonomiska planer för landet och de låga oljepriserna innebär en stor möjlighet även här. Vice centralbankschefen Urjit Patel säger enligt Economic Times att prisfallet kommer att spara landet 400 miljarder kronor årligen, det vill säga nästan en tredjedel av kostnaderna av Indiens bränsleimport, samt stimulera ekonomin och inflationen.

Rösterna går nu höga om vilka satsningar Modi borde göra. Vissa menar att han ska göra sig av med landets kostsamma subventioner på gödsel och hushållsgas. Andra pekar på behovet av reformer inom oljeindustrin, inte minst att införa transparens i prissättningen av bensin och gas. Raghuvir Srinavasan, näringslivsredaktör på The Hindu, menar att Modi måste motstå frestelsen att ytterligare höja skatterna, vilket han redan gjort tre gånger de senaste två månaderna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons