Analys

Per Lindvall:”Riskkapital trampade sönder välfärdsbutiken”

Per Lindvall

Riskkapitalfondernas klumpiga intåg i välfärdssektorn har satt hela branschen i farozonen. Kortsiktigt värdeskapande genom aggressiv skatteplanering och förvärvsdriven expansion och en total oförmåga till en ödmjuk och saklig diskussion om varför de kan skapa värde för andra än sig själva har varit förödande.

Per Lindvall
Publicerad
Annons

Det är inte så ofta som uppdragsdrivna opinionsundersökningar ger något större avtryck, men Di:s/Skoops undersökning om företagarnas inställning till vinstuttag i välfärdssektorn är ett rejält undantag. Att en förkrossande del, över 70 procent, av Sveriges företagare vill begränsa möjligheten att dela ut vinsterna i friskolor och vårdföretag förvandlar en tung uppförsbacke för välfärdsföretagen till en stoppbalk.

Vilket parti vill stå upp i en sådan opinionsmässig motvind när även den grupp som förstår företagandets villkor inte heller backar upp dessa företag? Det är ett anmärkningsvärt utfall om man beaktar att de stora intresseorganisationerna Företagarna och Svenskt Näringsliv, tillsammans med branschförbunden Vårdföretagen och Friskolornas riksförbund under det senaste året fört en massiv kampanj för att försvara och legitimera välfärdsföretagen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons