Recension

Med rent uppsåtEtt liv nära explosiva ämnen

IB-affären blir han aldrig fri från, Peter Bratt, som har skrivit en bok som egentligen är ett reportage om honom själv. Det är en med­ryckande och djupt berörande skildring, skiver Hans-Gunnar Axberger som noterar Bratts dragning till sådant som kan explodera i ansiktet på honom.

Publicerad
Annons

Det sägs nuförtiden ofta att ”det du inte dör av, gör dig starkare”. Fan tro‘t. Det kan gälla vissa. Jan Guillou lyckades göra nytta av sitt straff i IB-affären. Peter Bratt däremot, gav sig snabbt mot det etablissemang han så oförväget hade utmanat och skrämt upp. När fienden samlat sina styrkor och satt honom i häkte orkade han inte vara med längre. I stället för att fullfölja sitt ärende nöjdförklarade han sig, vilket är den juridiska motsatsen till att överklaga, efter tingsrättens dom på ett års fängelse. Han ville slippa det plågsamma häktet och snabbt komma till den mer humana anstaltstillvaron.

Det var mycket mänskligt och en reaktion som alla brottmåls­advokater känner igen. Men den gick inte ihop med rollen som kämpande IB-avslöjare. Och han utsattes för påtryckningar. En skrev: ”Du sitter inte bara där som Peter Bratt. Du sitter där som vänstern i Sverige.” Det gav Peter Bratt katten i; ”vinsten är för liten och priset för högt”. Av hans nya bok Med rent uppsåt framgår att han i grund och botten var främmande för de kollektivistiska idealen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons