Allt för sjön på Stockholmsmässan

Nu våras det för båtfolket. På lördag drar Allt för sjön i gång på Stockholmsmässan. Det är årets största mässa, dit närmare 100 000 besökare väntas. Som vanligt lockar mängder av prylar och båtar för sjö och hamn. Den snabbaste farkosten som ställs ut går i över 160 knop, men i år hittar man också en eldriven snipa och en avdelning med sekelgamla träbåtar från förr. SvD Näringsliv har tjuvkikat på nyheterna.

Johan Hellekant
Publicerad
Annons

Med kappseglingsbåten Fareast 28 R gör en kinesisk entypsklass entré på mässan. Tuff, sportig segling till lite lägre pris utlovas när enbart krysstället mäter 44 kvadratmeter. På undanvind lär det bli fullt hös – hela 115 kvadratmeter. Kineserna har tidigare varit på plats med gummibåtar, men Fareast 28 R i sandwichlaminat är mer avancerad. Den lär dyka upp även på svenska kappseglingar i år.

Lätta katamaraner som med enbart vinden som drivkraft lyfter från vattenytan för att sväva fram i upp till 30 knop på bärplan är en snackis i kappseglingskretsar. Ett exempel är Solent Whisper, framtagen på Southampton Solent University i England. Denna katamaran finns fortfarande bara i tre exemplar. Den är sex meter lång men väger knappt 80 kilo. Redan vid fem knops fart lättar den från vattenytan så att den nästan friktionslöst skjuter fart utan att bromsas av vågorna. En lätt bris lär räcka för en fart i 15 knop. Priset är cirka 220 000 kronor.
Hanse Thorslund, chef för Allt för sjön, visar upp det bärplan som får katamaranen att ”sväva” en meter över vattenytan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons