Analys

Therese Larsson:Dagens toppmöte – eurons sista chans

Upp till bevis. Efter höstens alla misslyckade möten måste EU-ledarna nu på allvar hitta en lösning på krisen. På dagens toppmöte gäller det att visa ECB att man tar kontroll över statsskulderna. ECB sänkte i går räntan, men har signalerat att man är beredd att göra mer – om politikerna levererar.

Publicerad
Annons

Det börjar snart kännas som att ropa ”vargen kommer”, men faktum är att dagens toppmöte i Bryssel ser ut att vara eurons sista chans. Den här gången måste de komma överens om en lång rad konkreta åtgärder. Det vet EU-ledarna. Sedan skuldkrisen förvärrades i somras och den grekiska elden spred sig som en skogsbrand över södra Europa, diskuteras krisen av bekymrade invånare från Stockholm till Sevilla. Det är just den vetskapen som gör att många trots allt vågar tro på att politikerna kommer till beslut på toppmötet.

– Varken Angela Merkel eller Nicolas Sarkozy kommer att resa sig från bordet utan att en överenskommelse har blivit undertecknad, sade den franska finansministern François Baroin i ett försök att lugna marknader och EU:s 500 miljoner medborgare i går.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons