Konstnär ställer ut sin bostad

Rirkrit Tiravanija visar ett nytt verk i London, på etablerade Serpentine Gallery. Utställningen består av två fullskaliga kopior av konstnärens lägenhet i New York - och har väckt stor uppmärksamhet.

Publicerad
Annons

Allt i bostaden fungerar, och besökarna kan alltså använda kök, toalett, badrum, sängkammare och vardagsrum.
Konstnären vill liksom i tidigare verk ifrågasätta de traditionella gränserna mellan konstnär och publik, och mellan konst och liv, skriver engelska The Guardian i en uppskattande recension.
Kritikern ser Tiravanijas intentioner som lovvärda, särskilt de som handlar om att förändra relationen mellan den utövande konstnären och den mottagande publiken. Fast skribenten är osäker på hur mycket förhållandet egentligen påverkas denna gång, och om gallerigästerna framöver vågar slappna av i konstnärens lägenhet, lämna besökarens roll och till exempel ”ta en dusch eller hinna med en snabbis under täcket i sovrummet”.

Tiravanija blev internationellt känd redan i början av 90-talet, då han bjöd på sina egna nudlar under biennalen i Venedig, som en installation. Därefter har han bland annat ordnat fester istället för utställningar. Förutom lägenheten på Manhattan äger Tiravanija bostäder i Berlin och i
byn Chiang Mai i norra Thailand. Där har han och andra gästande artister skapat The Land, ett miljöprojekt som rymmer arkitektur, konst och jordbruk, och som uttrycks i en mängd ”nyttiga installationer”, bland risfält, grönsaksland och betande vattenbuffalos.
Utställningen på Serpentine Gallery i London varar till den 21 augusti.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons