ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Stopp för jätteläsk i New York

New York blir först i USA med förbud mot försäljning av läsk i muggar av jätteformatet super-size. Från och med mars nästa år får man inte sälja läskmuggar som är större än 4,8 deciliter.

SvD
Publicerad
Annons
Vid en presskonferens visade borgmästaren i New York upp hur mycket socker varje mugg med läsk innehåller. Foto: AP

Hälsomyndigheterna godkände beslutet på torsdagen, nio ledamöter röstade för och en avstod att rösta. Förslaget kommer från borgmästare Michael Bloomberg som ser jätteläskförbudet som ett led i kampen mot befolkningens övervikt.

Enlgt planen kommer alla restauranger, snabbmatskedjor, delis, biografer, sportarenor och även matvagnar på stan att förbjudas att sälja sockerhaltiga drycker i koppar som är större än 16 ounces, alltså 4,8 deciliter.

LÄS ÄVEN:
Godbiten USA stoppar i tullen

Förslaget har väckt ilska både bland New York-bor och bland läskindustrin.
Enligt Huffingtonpost la läsktillverkarna ner över en miljon dollar på en agressiv lobbykampanj mot Bloombergs förslag innan omröstningen.

Direkt efter att beslutet tagits meddelade flera ilskna New Yorkbor att de tänker köpa två mindre muggar i stället. Men borgmästaren tar lätt på kritiken.

– Kritiker förutspådde slutet för turismen och att försäljningen skulle sjunka när vi förbjöd rökning i barer och restauranger. Men nu ser vi att turismen har vuxit till rekordnivåer och restaurangnäringen fortsätter att öka, säger Samantha Levine, taleskvinna för borgmästaren i ett uttalande.

Förbudet gäller dock inte matvaruaffärer, lightläsk, drycker med mer än 70 procent fruktjuice eller drycker med alkohol.

Drycker som innehåller mer än 50 procent mjölk undantas också. Men det är en föga tröst för de som älskar Starbucks Frappuccino, då de innehåller betydligt mindre mjölk än så.

LÄS MER:
Mycket läsk farligt för levern

LÄS MER:
Lagförslag om fett och socker stoppas

svd.se

Annons