Annika Östberg höll missbruket hemligt

Annika Östberg fick ett återfall under fängelsetiden i Kalifornien och missbrukade heroin i fyra år. Sorgen efter sonen Svens plötsliga bortgång blev för mycket, berättar hon i sin kommande självbiografi som SvD i dag publicerar utdrag ur. SvD har träffat Annika Östberg i hennes nya hem på landet utanför Nykvarn.

Jessica Balksjö
Publicerad
Annons

Efter 27 år på California Institute for Women fick Annika Östberg komma till Sverige. Den 2 maj 2011 blev hon fri. Tiden i fängelset var tuff och det finns en period som Annika Östberg aldrig har pratat om eftersom hon varit rädd att det skulle påverka hennes chanser att överföras till Sverige. Mellan 1985 och 1989 återföll hon i sitt missbruk och injicerade heroin inne i fängelset fram tills att hon testades positivt. Återfallet kom efter att hon fått beskedet om att hennes son Sven, då 15 år, hade omkommit i en bilolycka.

– Mina vänner gav mig det enda de visste kunde trösta. Jag är ledsen på mig själv för det men samtidigt vet jag att det räddade mitt liv. Jag har fortfarande inte kunnat ta tag i sorgen och har inga foton av Sven uppe. En dag måste jag bearbeta det, säger hon.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons