ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

EU utreder smörhärva

Femhundra lastbilar med tyskt smör, mutade italienska gränspoliser och ljusskygga nederländska smörgrossister. EU:s revisionsrätt tror sig ha snubblat över en härsken korruptionshärva med EU-pengar som egentligen skulle gå till mat åt fattiga.

Teresa Küchler
Uppdaterad
Publicerad

Lasten på 1965 ton tyskt smör kördes den till italienska gränsen, där köpta tullare satte dit en inresestämpel. Men smöret kom aldrig in i Italien. Lastbilschaufförerna styrde genast kosan mot Nederländerna, där en mellanhand mötte för att sälja smöret vidare – tillbaka till den tyska marknaden.

Det tror i alla fall EU:s revisionsrätt, som överlämnat smörhärvan till EU:s antikorruptionsbyrå Olaf för granskning. Revisionsrätten gör stickkontroller varje år om utbetalningar från EU:s olika kassor. En pikant detalj i den misstänkta smörsvindeln är att det gäller pengarna i EU:s matprogram för fattiga.

Via matprogrammet får de 20 medverkande EU-länderna (Sverige är inte med, men betalar ändå via EU-avgiften) närmare 4,5 miljarder kronor ur EU:s jordbruksstöd varje år för att köpa matvaror, som smör, ur sina nationella överskottslador.

Smöret bjuds sedan ut på marknaden i ett annat EU-land, där de intresserade måste lägga ett motbud om att skänka andra matvaror, som ost, tillbaka. Osten kvittas mot smöret och delas sedan ut till fattiga i det första landet, via hjälporganisationer.

Bytet gör man för att man inte får ha både EU-subventionerade och icke-subventionerade varor på samma marknad. De ska också förhindra att en regering helt sonika köper produkter direkt från sina egna bönder med EU-pengar, i strid mot konkurrensreglerna.

–Vi har allvarliga misstankar om att det här är en stinkande karusellverksamhet, ett uppenbart försök att gå runt EU-lagar, sade Dirk Pawels, kanslichef på EU:s revisionsrätt till SvD.

Exakt hur mycket alla mellanhänder tjänat på att köra runt med smöret, värt 4,3 miljoner euro, är oklart. Dessutom har den ost som Tysklands fattiga skulle få faktiskt delats ut: någon i kedjan av mellanhänder måste ha haft osten.

I EU-parlamentets utskott för budgetkontroll, som just nu behandlar ansvarsfriheten för förra årets budgetar, sade jordbrukskommissionären Dacian Ciolos i veckan att smör mot ost-turerna följt lagboken.

Målet med matprogrammet, hävdade kommissionären, var att dela ut mat till de fattiga, och detta hade uppfyllts.

–När revisionsrätten säger att det handlar om bedrägeri, och EU-kommissionen säger att det är ”business as usual”, ja då har vi ett problem, sade EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M), som leder utskottets arbete med ansvarsfriheten.

–EU-kommissionen kan återkräva pengarna, eller frysa nya pengar. Det finns sanktioner, men de verkar inte användas, sade Fjellner.

Matprogrammet är redan i blåsväder. En grupp EU-länder, bland dem Sverige, vill skrota programmet, och menar att det är ett dåligt argument för att upprätthålla EU:s dyra jordbrukssubventioner. De två senaste jularna har exempelvis Irlands regering köpt cheddarost direkt från kristyngda hemmabönder för EU-pengarna.

LÄS MER:
Svenska smörsmugglare åkte fast