Här är de nya Facebook-funktionerna

Publicerad
Tidslinjen:
Profilen förvandlas till en tidslinje och blir ett slags arkiv över Facebookaktiviteterna. Där kan man enklare än tidigare gå tillbaka och hitta gamla Facebookhändelser, till exempel foton och statusuppdateringar. Man kan också välja att göra vissa händelser större, så att man lyfter upp det man tycker är viktigast. Det går också att i efterhand lägga till information eller foton från händelser som inträffat bakåt i tiden. 
– Det är lite som en pågående onlinebiografi. Men många tycker att det är jobbigt att bli påmind om att allt man någonsin skrivit på Facebook finns kvar, säger Brit Stakston, expert på sociala medier på pr-byrån JMW.

Tidslinjen: Profilen förvandlas till en tidslinje och blir ett slags arkiv över Facebookaktiviteterna. Där kan man enklare än tidigare gå tillbaka och hitta gamla Facebookhändelser, till exempel foton och statusuppdateringar. Man kan också välja att göra vissa händelser större, så att man lyfter upp det man tycker är viktigast. Det går också att i efterhand lägga till information eller foton från händelser som inträffat bakåt i tiden. – Det är lite som en pågående onlinebiografi. Men många tycker att det är jobbigt att bli påmind om att allt man någonsin skrivit på Facebook finns kvar, säger Brit Stakston, expert på sociala medier på pr-byrån JMW.

Foto: AP
Vänlistor: 
Funktionen gör det möjligt att sålla bort ovesäntlig information genom att organisera Facebookvännerna i olika underlistor, till exempel nära vänner, familj, bekanta eller folk som bor på en viss ort. Placerar man vänner i en begränsad lista ser de inte allt du lägger ut. Det går också att skräddarsy egna vänlistor, och välja vad du ska se av dem och vad de ska se av dig. Om man inte själv gör några inställningar blir allt man gör på Facebook tillgängligt för alla ens vänner.

Vänlistor: Funktionen gör det möjligt att sålla bort ovesäntlig information genom att organisera Facebookvännerna i olika underlistor, till exempel nära vänner, familj, bekanta eller folk som bor på en viss ort. Placerar man vänner i en begränsad lista ser de inte allt du lägger ut. Det går också att skräddarsy egna vänlistor, och välja vad du ska se av dem och vad de ska se av dig. Om man inte själv gör några inställningar blir allt man gör på Facebook tillgängligt för alla ens vänner.

Tickern:
En ruta med realtidsuppdateringar i högra hörnet. Här kan man se vänners kommentarer på andras statusuppdateringar, och även informationen från Open graph-sajterna (till exempel vilken musik Facebookvännerna lyssnar på i Spotify). Om du inte själv aktivt väljer bort det hamnar det du gör automatiskt i dina Facebookvänners tickers, så länge inte de valt bort att få informationen. Vill man inte att alla Facebookvänner ska få viss information går det att reglera genom vänlistorna.

Tickern: En ruta med realtidsuppdateringar i högra hörnet. Här kan man se vänners kommentarer på andras statusuppdateringar, och även informationen från Open graph-sajterna (till exempel vilken musik Facebookvännerna lyssnar på i Spotify). Om du inte själv aktivt väljer bort det hamnar det du gör automatiskt i dina Facebookvänners tickers, så länge inte de valt bort att få informationen. Vill man inte att alla Facebookvänner ska få viss information går det att reglera genom vänlistorna.

Foto: AP
Open graph:
Funktionen gör det möjligt för externa nätplatser att berätta på Facebook vad en användare håller på med. Det mest uppmärksammade exemplet i Sverige är Spotify, där Open graph fungerar så att ens Facebookvänner kan se vilka låtar man lyssnar på i Spotify, förutsatt att man kopplat de båda kontona till varandra. Standardläget är att allt man lyssnar på automatiskt blir synligt på Facebook. Men det går att välja om man alls vill ha funktionen, och man kan också ställa in vilka vänlistor som kan se det. Cirka 80 nätplatser runt om i världen samarbetar med Facebook i Open graph. De flesta är utländska mediesajter, och då innebär funktionen oftast att Facebookvännerna automatiskt kan se vilka artiklar man läst eller vilka inslag man tittat eller lyssnat på.

Open graph: Funktionen gör det möjligt för externa nätplatser att berätta på Facebook vad en användare håller på med. Det mest uppmärksammade exemplet i Sverige är Spotify, där Open graph fungerar så att ens Facebookvänner kan se vilka låtar man lyssnar på i Spotify, förutsatt att man kopplat de båda kontona till varandra. Standardläget är att allt man lyssnar på automatiskt blir synligt på Facebook. Men det går att välja om man alls vill ha funktionen, och man kan också ställa in vilka vänlistor som kan se det. Cirka 80 nätplatser runt om i världen samarbetar med Facebook i Open graph. De flesta är utländska mediesajter, och då innebär funktionen oftast att Facebookvännerna automatiskt kan se vilka artiklar man läst eller vilka inslag man tittat eller lyssnat på.

Foto: REUTERS
Prenumerera:
Tjänsten kan användas på tre sätt. Dels till att välja vilka slags uppdateringar från en viss Facebookvän som man ser, till exempel bara foton eller att välja bort spel-uppdateringar. Man kan också använda den för att få vissa uppdateringar från personer man inte är Facebookvän med. Enligt Facebooks eget blogginlägg om funktionen är tanken att man ska använda den för att följa kändisar, journalister eller andra man kanske är intresserad av även om man inte känner dem. Det påminner lite om hur Twitter fungerar. Den som väljer att ge även icke-vänner möjlighet att följa dem, kan också välja vilka uppdateringar prenumeranterna ska kunna följa.

Prenumerera: Tjänsten kan användas på tre sätt. Dels till att välja vilka slags uppdateringar från en viss Facebookvän som man ser, till exempel bara foton eller att välja bort spel-uppdateringar. Man kan också använda den för att få vissa uppdateringar från personer man inte är Facebookvän med. Enligt Facebooks eget blogginlägg om funktionen är tanken att man ska använda den för att följa kändisar, journalister eller andra man kanske är intresserad av även om man inte känner dem. Det påminner lite om hur Twitter fungerar. Den som väljer att ge även icke-vänner möjlighet att följa dem, kan också välja vilka uppdateringar prenumeranterna ska kunna följa.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons