Anders Melldén:Vi måste betala rätt pris för rättvisa viner

Anders Melldén

Talar med en sydafrikansk vinmakare om TV-programmet som sändes för ett år sedan, som tog upp missförhållanden i några sydafrikanska vingårdar. Vi talar länge, och sammanfattningsvis säger han: ”När ni betalar minimalt för en flaska vin, hur tror ni då det ska bli något kvar till producenten för schyssta löner och personalvård?”

Publicerad
Annons

Sydafrikanska Frihetsdagen i våras. Jag är en av få journalister som besöker seminariet om rättvisa i den sydafrikanska vinnäringen. På plats finns däremot ambassadör Mandisa Dona Marasha, representanter från olika sydafrikanska arbetstagarorganisationer och vinmakare. Att det än idag förekommer missförhållanden i Sydafrika är det ingen som hymlar om.

Vi får höra om landets utmaningar; 25 procent är arbetslösa, 36 procent bland unga. Förr fick arbetarna betalt i alkohol. Barn föddes som alkoholister. Nu utbildas föräldrarna. Nu kollar man upp varför ungdomar hoppar av skolan. Nu skickas folk till rehab. Inga svarta har vinintresse hemifrån, så att få in dessa ungdomar i den för landets ekonomi så viktiga vinbranschen är enormt svårt. Vinmakaren Denise Stubbs berättar: ”Jag drack mitt första glas vin när jag var 35!”

Här görs dock stora insatser och idag finns 44 vinerier i Sydafrika som ägs av svarta.
Landets 56 miljoner invånare, varav 90 procent inte är vita, levde under apartheid 1948–1994, med över 300 lagar för att skilja folk åt. Till detta kommer 146 år av kolonialism. Att demokratiarbetet nu tar tid är kanske inte så konstigt? Ambassadörens budskap är tydligt: ”Kritisera inte det uppenbara. Det har bara gått 23 år!”

Annons
Annons

Alla vet att sannolikheten är större att en T-shirt för 99 kronor är producerad under sämre förhållanden än en som kostar det dubbla. Hur kommer det sig att vi blundar för detta när det kommer till vin?

Kontentan: I Sydafrika är man väl medveten om problemen i vinnäringen, som man jobbar hårt för att komma tillrätta med. Detta kostar pengar vilket borde avspeglas i vinet du och jag köper. Därför tycker jag det är konstigt att inte ett enda Fairtrade-vin på Systembolaget kostar mer är 99 kronor. Enligt Systembolaget är intresset svalt för Fairtrade över hundralappen – något som gör att bara storproducenter har råd att certifiera sig. Alla vet att sannolikheten är större att en T-shirt för 99 kronor är producerad under sämre förhållanden än en som kostar det dubbla. Hur kommer det sig att vi blundar för detta när det kommer till vin?

Vi ska självklart fortsätta ställa krav på sydafrikanska vinproducenter. Men om vi förväntar oss att kraven ska efterlevas måste vi vara beredda att betala rätt pris för vinet. Först då kan vi börja närma oss någon form av rättvisa. För, som en av de sydafrikanska producenterna säger under seminariet: ”Vi behöver ta betalt. Allt arbete måste reflekteras i priset!”

Ett dyrare vin är såklart ingen garanti för att det är schysst producerat, men det har åtminstone förutsättningarna att vara det. Kommer det dessutom från en mindre producent med insyn i allt från druva till färdig produkt är förutsättningarna ännu bättre – och på köpet får man en mer spännande vinupplevelse. Här intill tipsar jag om sex goda sydafrikanska viner som har dessa förutsättningar.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons