Poet med öga för det oberäkneliga

Hoppas att det framgår att jag är arg!” säger Birgitta Lillpers om sina nya diktsamling. Det gör det; både det arga och muntra finns med i motiveringen när hon nu får Svenska Dagbladets Litteraturpris 2004. Birgitta Lillpers tvingar oss att se – på nytt. Hon tog emot priset på måndagskvällen på Bokens dag.

Carl Otto Werkelid
Publicerad
Annons

ORSA
Mötet med Birgitta Lillpers släpper omedelbart loss några rader ur hennes förra diktsamling, ”Silverskåp”. Där står: ”att hela tiden tänka / hela varvet runt // att en människas sätt att vara / kan bli till en befallning”.
Sträng under en vänlig yta; uppfordrande, integritetsstark. Fåmäld. De första intrycken står sig intervjun igenom. Efter ett par timmar undrar hon själv: har jag sagt något, egentligen? Har du fått några svar…?

Hon vore en katastrof i en tv-soffa: tänker längre och längre stunder än hon talar. Deltar inte i den sortens liv. Läser inte recensionerna av sina egna böcker.
– Det vore fatalt om en känsla nästlade sig in av… ja, att man vill bli älskad. Jag vill hålla en rejäl distans till sådant som riskerar att påverka det jag skriver. Jag överskattar inte min styrka att stå emot, det är högst mänskligt att vilja att människor ska tycka om en, men sådant kommer nog in ändå, bakvägen, det kan man vara säker på.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons