ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Hittade sitt drömboende - i ett svamphus

Hanna Nova Beatrice, chefredaktör för inredningsmagasinet Residence, trivs utmärkt i sitt sjuttiotalshus i Stuvsta.
Hanna Nova Beatrice, chefredaktör för inredningsmagasinet Residence, trivs utmärkt i sitt sjuttiotalshus i Stuvsta. Foto: Mikael Axelsson

Egentligen skulle hon bara nyfiket kika in på visningen, men två dagar senare var kontraktet påskrivet. Hanna Nova Beatrice hade hittat sitt drömhem - ett svamphus från 1970.

Lotta Ringdahl
Publicerad

Som en ståtlig Karl Johan står det där. Huset som har en gedigen betongsockel som fot, gråmålad hatt och röda fönsterfoder. Svamphuset ritades av den kroatiske arkitekten Radovan Halper och tanken var att det skulle bli ett typhus - en villa fungerande för svårtillgänglig, kuperad terräng. Men det visade sig snart att en storskalig produktion blev alldeles för dyr, därför blev det bara ett enda svamphus så vitt Hanna Nova Beatrice känner till.

Den annorlunda villan i Stuvsta är vida känd. På 1970-talet, då huset var nybyggt, kunde man till och med hoppa in i en taxi mitt i stan och säga till föraren att man ville till svamphuset - och utan vidare förklaring komma fram till rätt adress.
Att det för tre år sedan hamnade i Hannas och hennes familjs ägo var mest en slump. Tillsamman med man och barn var Hanna på besök hos en av sina systrar – i Snättringe. Samma dag var det visning av den unika villan i Stuvsta och familjen åkte nyfiket dit – och hittade hem.

Laddar…