Fäviken – på topp tio-listan i världen?

Fäviken, på plats 19 förra året, spås plocka flera placeringar på World's 50 Best Restaurant.
Fäviken, på plats 19 förra året, spås plocka flera placeringar på World's 50 Best Restaurant. Foto: Simon Paulin

I kväll utses världens femtio bästa restauranger och många tror att Magnus Nilssons Fäviken kommer ta en topp tio-placering. Mikael Mölstad är på plats i London och rapporterar från klockan 21.

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons

På förra årets upplaga av tidningen Restaurants prestigefulla World's 50 Best Restaurants hamnade Fäviken på 19 plats. Men efter all mediauppståndelse och anstormning av foodies och andra kring lilla Fäviken utanför Järpen är hajpen för Magnus Nilsson stor. På flyget till London var han full av tillförsikt:

– Jag har en bra känsla, jag tror det kan bli en positiv upplevelse, säger Magnus Nilsson till SvD Mat och Vin.

Det finns de som tror att Magnus Nilsson kan ta sig in på en tionde plats eller bättre – så unik och populär är hans krog i Jämtland. Även Björn Frantzén på Restaurant Frantzén har en chans att hoppa fram från sin 23 plats – men många tror att det finns risk att han tappar istället. Dock finns Restaurant Frantzén med på oddslistan. De första tio är desamma som de som fanns där förra året.

Fäviken och Frantzén är de enda svenska restaurangerna som finns med på 50-­listan. Dock finns det en ny svensk med bland de hundra – det vill säga de som hamnar mellan 51 och 100. Denna lista presenterades redan förra veckan och restaurang Esperanto i Stockholm hamnade på plats 97.

Av övriga i Norden står Noma i Köpenhamn i särklass med sin förstaplats.

Tyvärr är det bara dessa tre i Norden som finns med bland de femtio främsta. Geranium i Köpenhamn har i år halkat ner från plats 42 till 51, och Maaemo i Oslo ligger på plats 64.

Klockan 22.30 i kväll vet vi resultatet av årets World’s 50 Best Restaurants.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons