Recension

Susanna LundinStorslaget av lekfull debutant

När det gäller Susanna Lundins debutroman duger inga andefattiga kritikerklyschor. ”Hindenburg” är en storslagen och poetisk berättelse om striden om sanning och lögn, skriver Elisabeth Hjorth.

Elisabeth Hjorth
Publicerad
Annons

Det finns en vildvuxen blommande tradition, ett sällskap av syskonböcker som har en särskild plats i många hjärtan. I dessa romaner påträffas inte sällan nynnade ramsor, ostyrig kronologi, suggestiva personnamn, insisterande omtagningar och gärna en amerikansk flicka. Det är, kort sagt, böcker som det inte går att få nog av. Susanna Lundin tar traditionen vidare med den äran när hon debuterar med ”Hindenburg”, en roman om undergång och människoblivande.

Leksakerna/ människorna Prickly Pear och Bertil håller till i ett gammalt torp i en stor skog. Det är före eller efter katastrofen, och platsen har fått sitt namn efter luftskeppet Hindenburg som 1939 störtade ner och satte punkt för luftskeppseran. I denna glänta mellan drömspillror, pioner och minnen utforskar de båda vännerna världen. Runt om dem utforskar skogen språket.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons