Recension

Älskade syster (My Sister, My Love)Bitande satir av Oates

Joyce Carol Oates (född 1938) skriver också deckare under pseudonymerna Rosamond Smith och Lauren Kelly.
Joyce Carol Oates (född 1938) skriver också deckare under pseudonymerna Rosamond Smith och Lauren Kelly. Foto: DAN HANSSON
Mats Gellerfelt
Publicerad
Annons

Nej, denna recension skall inte inledas med en betraktelse över Joyce Carol Oates ofattbara produktivitet. Dock är det svårt att kringgå frågan, ty just det enorma flödet skapar helheten av hennes prosakonst, detta gigantiska försök att likt en modern Balzac forma en fresk över hela vår tid, med alla klasser, allt våld, alla passioner, alla seder, ja, bokstavligen allt.

Framför allt är Oates en röntgenkamera och en strålkastare rakt in i det amerikanska samhällets hjärta. Ett samhälle som hon tycks omfatta med lika delar passion och bitter avsky. Det blir tydligare än kanske någonsin i den nya, väldiga romanen ”Älskade syster”, en läsning som bitvis är så plågsam att man ibland tvingas lägga boken ifrån sig. Åter är det den övre amerikanska medelklassen som är den förkättrade, som så ofta i amerikansk litteratur, där otäcka ting försiggår bakom prydliga villafasader.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons