Lagförslag om fett och socker stoppas
EU-parlamentet har blockerat en lag som skulle ge mat- och dryckproducenter rätt att flagga för små minskningar av salt, socker eller fett i sina varor på paketens framsida. Sådana etiketter skulle vara missledande för konsumenten, tyckte en majoritet av ledamöterna.
Lagtexten skickas nu tillbaka till EU-kommissionen för att skrivas om. Kommissionen, med matindustrin i ryggen, ville tillåta etiketter med texter som ”Nu 15 procent mindre socker!” eller ”Nu 10 procent mindre fett!” på framsidan av en vara, och då jämfört med den halt av substanserna som samma vara innehöll tidigare.
Men invändningarna var många: kritikerna menade att det blir för svårt att jämföra minskningar av fett, socker och salt i procent för olika varor som alla kan ha helt olika starthalter. Och hur länge gäller till exempel ordet ”nu” i uttrycket ”Nu 15 procent mindre socker!” – kan man marknadsföra en produkt på det sättet hur länge som helst?
Dessutom kan det få konsumenten att tro att bara för att en vara exempelvis innehåller mindre socker än förr, så skulle den därmed vara nyttig. Den kan ju fortfarande innehålla ohälsosamt mycket socker, sade opponenterna.
– Problemet är att den nya skrivningen inte skulle säga något som det faktiska näringsinnehållet. En produkt som säljs med påstående om mindre fett skulle kunna innehålla mer fett än andra liknande produkter, sade parlamentarikern Åsa Westlund (S) efter omröstningen.
Sedan 2006 finns en regel inom EU om att en minskning av salt, fett eller socker i en produkt måste vara på minst 30 procent för att man ska få lyfta fram den på förpackningen. Då kan produkten kallas ”light”, eller prydas med etiketten ”reducerad mängd” (socker, salt eller fett).
Flera parlamentariker som gick på kommissionens linje menar också att etiketten ”light” eller ”reducerad mängd socker”, till exempel, som idag är den enda information som en konsument kan läsa om minskade halter av olika substanser, faktiskt inte säger något om hur maten smakar – information som kan vara nog så viktig för konsumenten.
– Att minska salt, socker eller fett med 30 procent förändrar förstås smaken på maten också, och dagens vaga ”light”-märkning förklarar inte detta. Plötsligt smakar en favoriträtt annorlunda, utan att konsumenten fått veta vad som ändrats i receptet, förklarar parlamentarikern Anna Maria Corrazza Bildt (M).
– Om man istället tydligt får förklara att man dragit ner på en viss substans, säg salt, som kommissionen föreslog, så förklarar det också varför maten smakar annorlunda, säger moderaten.
Hon tillägger att en minskning av socker på ”bara” 15 procent i en läskedryck, till exempel, kan göra mycket för att ungdomar ska få i sig mindre socker, och att märkningen ”Nu med 15 procent mindre socker!” på burken kan göra så att ungdomarna väljer den över det mer sockerpackade originalet.
Jonas Carlberg, chef för avdelningen för mjölkpolitik på branschorganet Svensk Mjölk, med bland annat mjölk- och youghurtjätten Arla som medlem, var tvärtemot några av Europas matjättar inte så besviken över nedröstningen.
– Att man bara får märka ut en minskning på 30 procent som idag är visserligen lite väl högt, vi tycker 25 procent är rimligare. Men det får inte heller bli för smått och plottrigt på paketen. Kunden ska inte behöva stå och försöka lista ut vilken procenthalt som ska jämföras med – ja, vilken då? Hur mycket jämfört med vad? Hur mycket är egentligen nyttigt? I slutändan handlar det om vår trovärdighet gentemot kunden.