Klockan - ett tecken i tiden

Funktionell eller en prydnad? Oavsett inställning är valet av armbandsur personligt. Och det finns att välja mellan. Medan de etablerade klockmärkena håller sig till sina klassiska modeller, presenterar modehusen trendiga urverk, ton i ton med plaggen.

charlotta rudarp-berggren
Publicerad
Annons

Det finns olika historier om vem som uppfann och bar armbands-uret först. Enligt en version var 1868 det år då armbandsklockan såg gryningsljuset och bars då enbart av dåtidens trendintresserade kvinnor. En annan är att det var militärerna som satte sina fickur på läderband för att hålla rätt på tiden på slagfälten. Enligt den mest kända legenden var den berömde dandyn och författaren Oscar Wilde förste man att snurra kedjan till fickuret runt handleden och på så sätt skapa nytt klockmode. Sanningen ligger nog i en blandning av historierna. Och i att det var mer praktiskt att bära klockan på handleden än i fickan.

Den tjusige Wilde hade med all säkerhet uppskattat höstens utmärkta urverk. Lyxmärket Louis Vuitton har till hösten skapat en särskilt spännande ny klock- modell. Ett urverk kallad Tambour mystérieuse. Det nya ligger i tekniken. En mekanism mellan två safirkristalldiskar utgör den lilla ön mitt i boetten, som visar tiden och flyter runt medan den gör det. Beställaren får fatta beslut om vilka ädelstenar som ska pryda klockan, vilket läderarmband som är snyggast och vilken färg på tillhörande låda som kan passa bäst. Å andra sidan får man gott om tid att fundera, för klockan tar ett helt år att tillverka. Lång väntan kan tyckas, men så kommer den också med sin egen Louis Vuitton-koffert. Lyx på hög nivå och en åtråvärd statussymbol för de med för många växelmynt i byrålådan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons