Recension

Den svenska kakelugnenKeramiskt hantverk en konst

ANRIK INDUSTRI Stora delar av svensk keramisk historia beskrivs i tre ambitiösa böcker. Giganterna Rörstrand och Gustavsberg skildras ingående, och i en av förra årets vackraste svenska böcker beskrivs 1700-talets kakelugnar.

Publicerad
Annons

När man läser boken Gustavsberg är det lätt att konstatera vilket makalöst konstnärligt triumftåg företaget gjorde genom 1900-talet. Fabriksledningen gjorde genialiska val av konstnärer och formgivare gång på gång. Gunnar Wennerberg, Wilhelm Kåge, Berndt Friberg, Stig Lindberg och Lisa Larson. Deras verk har ofta stor pregnans och ett märkvärdigt starkt konstnärligt uttryck – Kåges kraftfulla Farstagods, Fribergs utsökt eleganta vaser och inte minst Stig Lindbergs folkhemsporslin som utstrålar sann glädje parad med estetisk finess.

Boken är skriven med en unik kombination av kunskap och vikänsla av Gösta Arvidsson. Han är en konsthistoriker vars hela liv verkar genomsyrat av orten och porslinsföretaget. Han växte upp där, mamman målade Argentaporslin och var redaktör för fabrikens tidning. Han har mött de legendariska konstnärerna och formgivarna. Han har varit ordförande i Gustavsbergs Porslinsmuseums Vänner.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons