Aristokrater i rabatten

FÄRGSTARKT Augusti är dahliornas månad. Nu tar dessa prima ballerinor över föreställningen i trädgården. Och de kastar inte in handduken förrän långt in på hösten, när frosten tar dem.

Publicerad
Annons

Det är så här års man brukar ångra att man inte var mer förutseende och förkultiverade en himla massa dahlior i krukor redan i våras. För någon gång mitt i sommaren brukar det alltid uppstå trista hål i rabatterna där försommarblommande perenner tackar för sig och drar sig tillbaka. Den som har dahlior på tillväxt kan då antingen plantera dem där de behövs, eller bara ställa ut krukorna på strategiska ställen.

Vi ska inte hymla, det går mode även i trädgården. För sisådär tio år sedan ansågs dahlior högst omoderna, rentav lite vulgära. Inte minst i Storbritannien där dahliornas bjärta färger och svulstiga bollformer skyddes som pesten av trädgårdssnobbarna. Men så hände någonting. Möjligen var det den klarröda, enkelblommande dahlian ”Bishop of Llandaff” med sitt bronsfärgade bladverk som gick i bräschen. Den gav en elegant, lätt aristokratisk touche åt sensommarrabatten, gärna samplanterad med silvergrå perenner som lammöron och malört. Och den som en gång har sett den orangefärgade dahlian ”Gaiety” tillsammans med prydnadsgräset ekorrkorns fruffiga, grågula gräsvippor glömmer aldrig den kombinationen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons