Recension

Isak & BillyKärleken som slagfält

YTTERLIGHETER. I sin debutroman ger Kristofer Folkhammar en serie påtagliga bilder av en omöjlig relation mellan två män. Ett nyansrikt kammarspel med seriealbumskänsla, skriver Paulina Helgeson.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Mot omslagets ljust turkos bakgrund syns två små fotbollsspelsgubbar, arm- och fotlösa; den ene med ett försiktigt avvaktande uttryck, den andre med ett leende. Det både grova och uttrycksfulla hos de små figurerna lyckas på ett märkligt sätt fånga känslan i Kristofer Folkhammars debut ”Isak & Billy”. Romanen är ett kammarspel med seriealbumskänsla, utan illustrationer men där texten i stället ger en räcka påtagliga bilder av kärleken som omöjlighet, slagfält och snuttefilt. Bokens olika delar föregås av rader ur sångtexter, alla med kärleksmotiv, och mellan ”Love is a battlefield” och ”Why can’t I be you” ligger Isaks och Billys berättelse.

Romanen byggs upp genom företrädesvis korta kapitel, där de bådas olika personligheter och roller i förhållandet stegvis träder fram. Andra personer saknas, fokus ligger helt och hållet på de två männens privata drama, och omvärlden existerar mest som bakgrund.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons