Fler åderbråck ska upptäckas

Inom ett par års tid kommer samtliga 65-åriga män i Sverige att kallas till massundersökning med ultraljud för att spåra oupptäckta livshotande bråck på stora kroppspulsådern i buken. Upp till 500 liv per år kan räddas.

Publicerad
Operationssköterskan Eva Kallin-Almkvist under en bråckoperation på Hudinge universitetssjukhus. Många timmar om dagen i stående arbete.  Somliga operationer kan ta  över fem timmar.

Operationssköterskan Eva Kallin-Almkvist under en bråckoperation på Hudinge universitetssjukhus. Många timmar om dagen i stående arbete. Somliga operationer kan ta över fem timmar.

Foto: BJÖRN LARSSON ASK
Annons

Det kallas aneurysm och kan beskrivas som en tidsinställd bomb. Aneurysm eller blodkärlsbråck innebär att blodkärlsväggen sakta bryts ned via en pågående inflammationsprocess, kärlet börjar ”slingra sig” och bildar till sist en stor utbuktning som i värsta fall kan spricka. Då blir effekten dramatisk, stora mängder blod sprutar ut och flertalet drabbade avlider snabbt.

Den här typen av blodkärlsbråck kan uppstå på flera platser i kroppen. En av de mest fruktade inträffar i hjärnans blodkärl. Men allra vanligast är den ödesdigra förändringen i stora kroppspulsådern (aortan) i buken. Nästan 6 procent av män över 60 år anses drabbade och 4,5 procent av äldre kvinnor. Mellan 700 och 1 000 dödsfall per år beror på aortabråck som spruckit.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons