”Historiskt svek av regeringen i Västsaharafrågan”

En bild från ett flyktingläger för västsaharier i västra Algeriet, vid gränsen mot Marocko och Västsahara. Nyligen har skyfall skadat fem flyktingläger där omkring 90000 flyktingar från Västsahara bor.
En bild från ett flyktingläger för västsaharier i västra Algeriet, vid gränsen mot Marocko och Västsahara. Nyligen har skyfall skadat fem flyktingläger där omkring 90000 flyktingar från Västsahara bor. Foto: Västsahariska Röda halvmånen/TT

Kursändringen och faktafelen tyder på att det ligger ekonomiska och politiska intressen bakom regeringens nya inställning till Västsahara. Det västsahariska folket betalar med sina liv när länder som Sverige låter Marocko komma undan med sin brutala ockupation. Det skriver Hans Hahn och Kristin Ivarsson, Emmaus Björkå.

Publicerad
Annons

Regeringens besked att inte erkänna Västsahara innebär inte bara att Socialdemokraterna och Miljöpartiet går emot kongress- och riksdagsbeslut. Det är också en del av en kursomvändning i Sveriges Västsaharapolitik. Från att ha stått på det västsahariska folkets sida i kampen mot den folkrättsvidriga marockanska ockupationen, har Sverige nu börjat gå ockupationsmakten och diktaturen Marockos ärenden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons