ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Mats Johansson (1951–2017):

Han förstärker Sveriges privata psykförsvar

Mats Johansson (1951–2017)

Heder åt Mittmedia som satsar på det inre försvaret.

Mats Johansson (1951–2017)
Publicerad
Patrik Oksanen intervjuar Estlands utrikesminister Marina Kaljurand i sitt nya radioprogram Podd72. Blir hon landets nya president? Foto: Bebeto Matthews / TT

Det nya året har börjat bra för törstande i säkerhetspolitisk fördjupning – tack vare Mittmedias politiske redaktör Patrik Oksanen som tillsammans med journalisten Christian Palme har startat en poddradio i ämnet.

Tre timslånga radioprogram finns nu till lyssning på nätet, på station Podd72, så uppkallad efter civilförsvarstanken att alla medborgare ska vara förberedda att klara sig i 72 timmar på egen hand i händelse av ofred.

Enligt programförklaringen vill redaktörerna i god upplysningsanda spegla Sveriges behov av att ”vara redo - om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig”. Med tanke på Oksanens flitiga skrivande inte minst om det sistnämnda i hälsingetidningar, på den egna bloggen och även på SvD Säkerhetsrådet kan han nu göra anspråk på delägarskap i Sveriges privata psykförsvar. Välkommen in i klubben!

Bland de medverkande i poddprogrammen märks EU-kommissionären Cecilia Malmström, Estlands utrikesminister Marina Kaljurand (nästa president?), Hufvudstadsbladets politiska redaktör Yrsa Grüne, den ryska nättidningschefen Galina Timtjenko på Meduza i Riga, representanter för MSB och Civilförsvarsförbundet.

Extra plus för ett reportage från det forna KGB-hotellet Viru i Tallinn och en analys av begreppet rysskräck som används av dem som vill tysta debatt.

Ett samtal mellan mig och Patrik Oksanen om Putins Ryssland och det andra kalla kriget, med utgångspunkt från min bok Kalla kriget 2.1 – Onda imperiets återkomst, passar bra i sammanhanget.

Podd72 är ett välgjort tillskott till den svenska mediebevakningen av Ryssland, med välbehövliga tillskott av överlevnadstips i händelse av nya kriser i ett alltmer sårbart och fredsskadat allianslöst Sverige.

MATS JOHANSSON är kolumnist i SvD och ordförande i tankesmedjan Frivärld.

Redaktionens tittartips! En filmpärla i repris, den svenska kallakrigsdokumentären Förebudet – Sverige under attack från 1987, finns på nätet och länkas också av Podd72.