Analys

Sara Lomberg:Den stressade 37-åringen

35 anses tydligen vara en perfekt ålder för många positioner i Sverige. Men det är inte riktigt hållbart att göra de viktigaste åren i karriären, skaffa barn, köpa hus, hålla ihop relationen och kanske ta hand om sjuka föräldrar samtidigt under en femårsperiod.

Sara Lomberg
Publicerad
Annons

Den här söndagen skriver vi om
den åldersfixerade svenska arbetsmarknaden där flera experter vittnar om att en 30-35-åring för de flesta roller står högre i kurs än en 45-50-åring. Grunden till artikeln är ingen speciell händelse eller statistik utan prat runtomkring oss, reflektioner från stressade småbarnsföräldrar i karriären som vill så mycket men samtidigt funderar på varför deras bolag inte tar in fler över 45. De som lämnat ”de värsta” småbarnsåren bakom sig.

Att ”ungdoms”-fixeringen inte bara gäller snabba konsultbranscher i storstäderna bekräftas av ett par aktuella studier gjorda i Växjö och i Karlstad i mer blandade grupper. Och att åldersfixeringen även gäller de högsta posterna i näringslivet, där det dock också finns tydliga nedre åldersgränser, vittnar Akbar Seddigh om, direkt från de svenska styrelserummen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons