ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Andreas Cervenka:Ta ett djupt andetag – börja om från början

Andreas Cervenka

Europa faller sönder, börsen styrs av robotar och det säkraste sättet att bli rik verkar vara att äga bolag via skatteparadis och börja väga kissblöjor i vinstsyfte. Mitt i denna galenskap är tiden kanske mogen att ta ett djupt andetag och börja om från början.

Andreas Cervenka
Uppdaterad
Publicerad
Annons

En erkänt skicklig fondförvaltare i Stockholm fick en dag ett samtal från en chef på ett större pensionsbolag. Chefen var bekymrad. Förvaltarens fond hade under en tid utvecklats sämre än börsen och vad pensionschefen kunde utröna berodde det bland annat på att fonden inte ägde en enda aktie i bolaget A, som hade gått mycket bra och utgjorde en inte oväsentlig del av Stockholmsbörsens index. Förvaltaren förklarade lugnt och artigt, som för en tvååring, att han av princip inte köper aktier i företag som han anser vara övervärderade, en kategori till vilken han för tillfället räknade bolaget A. Oavsett dess vikt i index. Chefen muttrade missnöjt att det var näst intill provocerande att inte äga A och att pensionsbolaget skulle överväga att ta ut sina pengar om detta fortsatte.

Några månader senare ringde förvaltarens telefon igen. Samma pensionschef, nu på betydligt bättre humör. Skiten hade nämligen träffat den berömda fläkten, Europa var på väg att kapsejsa och aktie A hade rasat med mer än 50 procent. Följaktligen låg nu fonden långt före index. Pensionschefen var därför redo att pytsa in mer pengar. Det fanns bara ett problem.

Laddar…