Vuxen - utan att förstå socialt samspel

”Du borde skilja dig!” Den uppmaningen har Helén, som vi skrev om i måndags, fått många gånger. Men hon, liksom många hustrur med män som har Aspergers syndrom, har förblivit lojal. - Personer med Aspergers syndrom väljer en lojal partner, och utåtriktade empatiska kvinnor väljer ofta män med samspelsproblem, säger psykologen och terapeuten Tony Attwood, specialist på området.

Publicerad
Annons

Jo, det är lätt att tycka att fruarna är nästan ofattbart lojala i äktenskap där mannen har Aspergers syndrom. Den australiska psykologen Tony Attwood nickar. Sedan tillägger han snabbt:

– Men om de inte varit så lojala som personligheter, hade de aldrig blivit utvalda till att bli hans
partner.
Och vilket val gör kvinnorna själva? Att utåtriktade, empatiska kvinnor dras till män med sociala samspelsproblem och brist på empati - det är ingen ovanlig konstellation. Dessutom ”tenderar paren att hålla ihop”, enligt Tony Attwood, som specialiserat sig på Aspergers syndrom och träffar dessa par över hela världen. Turnéprogrammet det närmaste året sträcker sig från Adelaide i Australien till Odense i Danmark - via Singapore, Kanada och USA. I maj var han i Sverige och höll bland annat en workshop för anhöriga.
När vi ses i den hektiska skarven mellan föreläsning och middag berättar han att hans arbete med par alltid börjar med att ett av barnen fått diagnosen. Då visar det sig att barnet inte är den enda i familjen som har Aspergers syndrom. Hälften har enligt statistiken en nära släkting med samma drag i sin personlighet - pappan, mamman, farfar. På så sätt kan familjehistorien framstå i ett helt nytt ljus, konstaterar han.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons