Steget mot livet som vuxen allt längre

VÄNTARE De som föddes runt 1990 är rekordmånga och ska ut i arbetslivet när varslen duggar tätt. Jobb och bostäder är allt oftare tillfälliga. Ironikerna i generation X, födda på 60-talet, ville inte bli vuxna. De välutbildade i generation Y får inte bli vuxna.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

De är kreativa, socialt engagerade och digitalt superkompetenta. Unga vuxna födda i slutet på 1980-talet och början på 1990- talet är både ovanligt många och ovanligt välutbildade. De är sugna på att ta ansvar och värderar jobb, relationer och familjebildning högre än frihet, vilket skiljer dem från tidigare generationer unga. Detta är en ny rekordgeneration som tyvärr råkade bli vuxen mitt i värsta krisen.

Några är arga, andra uppgivna. Vissa bildar nätverk och protesterar, de som kan åker utomlands i några år, andra backar till tryggheten framför datorn i tonårsrummet hos mamma och pappa. Det tar mycket kraft att ständigt leta jobb och bostad, att hela tiden blicka framåt för att lösa nästa period istället för att kunna njuta i nuet. I värsta fall gungar det på flera plan samtidigt – jobb, bostad, relationer. Omständigheterna kräver individer med inre trygghet och ett stort nätverk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons