Recension

Ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten. En bok om kärnkraftIdeologi och falsk matematik

Kärnkraft har aldrig kunnat motiveras ekonomiskt, endast ideologiskt. Det kommer Per Grankvist fram till efter att ha läst Åsa Mobergs nya bok.

Publicerad
Annons

Utifrån informationen från förlaget drog jag slutsatsen att Åsa Mobergs nya bok om kärnkraft var en bok att ignorera. Orsakerna var flera: titeln skvallrar om en partsinlaga av tröttaste sort. Om bokens slutsats redovisas i titeln behöver man ju inte plöja 312 sidor. Dessutom: vad kan Åsa Moberg om kärnkraft? Min kunskap om hennes person lämnar visserligen en del att önska, jag kan inte nämna en enda bok hon skrivit utan associerar hennes namn med kvällstidningskrönikor om allehanda ämnen.

Själv har jag hygglig koll på energiområdet efter de år jag bevakade ämnet, men hennes namn har aldrig nämnts i dessa sammanhang. Jag ser henne därför inte som en tänkare i klass med exempelvis Tomas Kåberger som efter arbetet som generaldirektör på Energimyndigheten studerade effekterna av Fukushima på plats. Jag drog därför slutsatsen att hon skrivit en bok om ett ämne som uppenbarligen intresserar henne, men det gör ju inte boken automatiskt intressant för andra.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons