Förtroendekrisen är total

Två gånger insatsen till Investors aktieägare men tjugotvå gånger pengarna för vd Börje Ekholm. Att förklara varför en medelmåtta ska belönas med 110 miljoner kronor är inte lätt. Då är det nästan enklare att dra till med en lögn.

Publicerad
Annons

Ordet parallell betyder enligt Svenska Akademiens ordlista jämlöpande, motsvarande, likartad. ”Parallellinvestering” är det uttryck som Investor valde för att förklara utbetalningarna på svindlande 110 miljoner kronor till vd Börje Ekholm. Från bolaget ville man gärna måla upp bilden av en engagerad direktör som tror så mycket på det han håller på med att han minsann riskerar sina egna surt förvärvade lönekronor sida vid sida med sin arbetsgivare. Så långt från verkligheten var denna bild att Börje Ekholm igår var beredd att slira ordentligt på sanningen för att slippa berätta hur det låg till (se intervju). I själva verket har förutsättningarna för honom och Investors övriga aktieägare varit lika jämförbara som för en Ferrari och en motorgräsklippare.

De 5 miljoner kronor som Börje Ekholm har satsat för att få ut sina 110 miljoner motsvarar en avkastning på tjugotvå gånger pengarna. Detta på bara åtta år, den period som bonusprogrammet omfattar. Igår berättade Investor samtidigt för första gången vilken avkastning de affärer som ligger till grund för miljonrullningen gett till övriga aktieägare. Sedan starten 1997 fram till idag har Investor Growth Capital gett en avkastning på i genomsnitt 13 procent per år. Även denna siffrade visade sig vara en smula friserad eftersom den inte inkluderar kostnader för just bonus. Den korrekta siffran 11 procent per år motsvarar över en tidsperiod på åtta år (samma som för Börje) bara drygt två gånger insatsen. Det är ett mediokert facit. Dessutom milsvid från det mål som Investorledningen själva satt upp.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons