ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Rojalistyran åter på nationaldagen

Nationaldagen bjöd på blågul väderlek, kunglig kortege och traditionsenligt firande på Skansen. Den senaste tidens turbulens tycktes som bortblåst när kungen gjorde sitt första officiella framträdande efter den uppmärksammade dementiintervjun.

Alexandra Hernadi
Publicerad

Kungaparet firade till en början nationaldagen i Eslöv – den skånska staden fyller 100 år och fick därför celebert besök. Kortege i en Buick Imerial från 1968, visning av Medborgarhuset och lunch på ett äldreboende stod på schemat. Kungen gjorde sitt första officiella framträdande efter att han i en intervju för en vecka sedan kommenterade turbulensen kring sin egen person. Av den senaste tidens ifrågasättande av monarkin syntes dock intet – blommor, hyllningskörer och flaggor vajade som aldrig förr.

Hemma på Slottet tog kronprinsessan Victoria och prins Daniel emot folkets hyllningar och bjöd in allmänheten till ett öppet hus. I sitt tal passade kronprinsessan på att slå ett slag för dagens huvudperson ”vårt fina land Sverige, där fred, frihet och demokrati råder”. Senare deltog kronprinsparet vid en medborgarskapsceremoni i Stadshuset där Stockholms stad välkomnade 600 av de 3 523 personer som fått svenskt medborgarskap i huvudstaden under 2010.

Laddar…