”Varje tvist har decimerat min släkt”

LÄSARBERÄTTELSE. Arvstvisten kan handla om allt – från tillgångar i mångmiljonklassen till ett par Ikeastolar. Idagläsarnas berättelser spänner över hela fältet. Genomgående är att bråken förgiftar ­relationerna inom släkten. Här är fem längre historier om arvskiften samt ytterligare ett antal kortare iakttagelser. Och ja, ­det ­förekommer att proceduren sker utan bråk.

Publicerad
SCANPIX, KRISTINA LÖFGREN, COLOURBOX. MONTAGE: SVD.
Foto: SCANPIX, KRISTINA LÖFGREN, COLOURBOX. MONTAGE: SVD.
Annons

1. Vi är tre syskon: storebror, mellansyster, lillasyster. Av våra föräldrar fick vi tillsammans sommarstället mot att de fick bygga sig ett modernt undantag på tomten. Det blev tidigt tvister om fördelningen av arbete och räkningar mellan oss syskon, ett vanligt fenomen. Emellertid avled vår far och det sades att mamma skulle ”sitta i orubbat bo”, där fanns inget testamente skrivet. Där fanns då två lägenheter och detta sommarhus på ofri grund. Tio år senare dog mamma och storebror såg sig som något slags fideikommissarie med rätt till det mesta.

Mamma hade efterlämnat ett brev där hon fördelat en del av lösöret på barn och barnbarn, säkert anandes att tvist skulle uppstå. Vi följde dessa önskemål och lottade resten. Så långt allt någorlunda hyfsat, men sedan kom det till fastigheterna. Brodern tyckte att han kunde ta den värdefullaste våningen och vi den andra. På sommarstället ville han ta över stora huset och vi två systrar skulle dela på ”undantaget”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons