ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Dagbok 1984-1989Med klarsynt blick mot slutet

ÅTERUPPTÄCKT 89 år gammal tog författaren Sándor Márai sitt liv. Dagboken, nu på svenska, är från författarens fem sista år i livet. Klarsynt och utan att förlora sin värdighet skildrar han dagar, tankar och liv.

Kaj Schueler
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är naturligtvis inte tillrådligt, även om det ibland kan vara frestande, att i en recension citera de sista raderna i en bok. Ungefär som att berätta handlingen och upplösningen i en deckare. Ibland är det dock befriande att bryta ett tabu och med författaren Sándor Márais ”Dagbok 1984-1989” är det också tämligen riskfritt. I den avslutande anteckningen den 15 januari 1989 skriver han: ”Jag väntar på inkallelseordern; jag skyndar inte på den, men fördröjer den inte heller. Stunden är inne.”

Drygt en månad senare, den 22 februari, är han död. Med ett pistolskott sätter han – 89 år gammal, ensam och halvblind – punkt för sitt liv. Hans hustru sedan 62 år hade avlidit två år tidigare, hon tynade bort inför hans ögon: ”Det finns inga ’ord’, inga känslor, inga emotioner. Som när allt är utslocknat som under ett långt liv pyrde eller glödde.”

Laddar…