Vinförfalskningar tillhör vardagen

Historier om svindlare är alltid underhållande. Nu kommer filmen The Billionaire´s Vinegar om hur en man satsar allt på att avslöja vinvärldens störste bedragare. Mikael Mölstad ger en inblick i verklighetens wine crime.

Publicerad
Annons
Foto: COLOURBOX
COLOURBOX
Foto: COLOURBOX

Brad Pitt ska i sin nästa film spela en amerikansk miljardär som satsar allt på att avslöja vinvärldens störste bedragare. Filmen baseras på den sanna historien om Thomas Jeffersons vinbuteljer från 1787.

I verkligheten förnekar alla inblandade någon skuld: från vingurun Michael Broadbent och auktionshuset Christies till huvudpersonen själv - den kontroversielle tyske vinsamlaren Hardy Rodenstock.

Jag minns Hardy Rodenstock från mina år i Schweiz och Tyskland. Han gjorde sig ett namn som turnéledare för discogruppen Boney M på 1970-talet. Minns ni Daddy Cool? På 1980-talet var han plötsligt vinsamlaren som ägde de mest fantastiska buteljer. Han bjöd på överdådiga provningar där gamla Pétrus, Lafite och Latour stod på parad. Runt bordet satt de främsta vinskribenterna och många influgna megakändisar.

Annons
Annons

1998 upplevde Hardy Rodenstock sin karriärs höjdpunkt när han presenterade 125 årgångar av Château d'Yquem den äldsta från 1784. Hur var det möjligt?

Innan dess hade dock Rodenstock gjort sina fynd av Thomas Jefferson-flaskorna och sålt dem via auktionshuset Christies. Första flaskan köptes av USA-magnaten Christopher Forbes 1985. Priset var svindlande 1,4 miljoner kronor. Detta för en flaska som strax därefter förstördes under en spotlight på ett museum.

Tre år senare såldes ytterligare fyra av buteljerna till miljardären Bill Koch för närmare fem miljoner kronor. Ryktet gick snart att allt var en bluff. Koch surnade till rejält och skickade ut en mindre armé av detektiver för att avslöja Hardy Rodenstock. Stämningar och anklagelser har sedan virvlat runt.

Hela historien är naturligtvis extrem - vinförfalskningar tillhör dock vardagen. Det beräknas att var tjugonde vinraritet som säljs på auktion är förfalskad.

I Kina betalar vissa vinhandlare tusentals kronor för en tomflaska från ett känt franskt vinslott. Det är inte svårt att gissa varför. Det har gått så långt att bordeauxslotten slår sönder alla sina flaskor efter provningar i Kina.

Den senaste stora vinsvindlaren är den indonesiskfödde vinkonnässören Rudy Kurniawan. Han beställde alltid de finaste vinerna vid sina restaurangbesök. Ingen protesterade när han ville ta hem flaska och kork som souvenir. Rudy Kurniawan avslöjades när man fann hans anläggning för att fylla upp och korka om flaskorna.

Vinsvindel har en stor fördel: ser bara flaska och förslutning äkta ut kan innehållet vara vilket vin som helst. Det är sällan en samlare öppnar flaskan. Då försvinner ju samlarvärdet.

Vi får se hur Brad Pitt grejar det hela.


LÄS MER:

Hur länge håller en öppnad vinflaska?

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons