Finansministerkandidat vill se fler svenska samarbeten

Finska Centerpartiet är förhandstippade vinnare av söndagens val, som till stor del handlar om ekonomin. För valet återvänder partiets välkände EU-politiker Olli Rehn till den inhemska politiken som trolig finansministerkandidat. Han vill vända blicken från Ryssland och utöka de finsk-svenska försvarssamarbetena.

Publicerad
Olli Rehn, finansministerkandidat i finska valet på söndag.

Olli Rehn, finansministerkandidat i finska valet på söndag.

Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT/AP.
Annons

Den finska ekonomin har mött stora motgångar den senaste tiden. En kraftig ekonomisk nedgång i den viktiga exportmarknaden Ryssland, inbromsning för pappersindustrin och kris för storbolaget Nokia hör till orosmolnen. Efter valet kan det vara Olli Rehns bekymmer.

Han är i dag EU-parlamentariker för finska Centerpartiet men var fram till förra året EU-kommissionär med ansvar för ekonomiska och monetära frågor. Om C:s framgångar motsvarar förväntningarna – omkring 24 procent av väljarstödet, enligt opinionsundersökningar – så blir han troligtvis minister i nästa regering. Och enligt Financial Times slåss han om finansministerposten med den nuvarande statsministern, Samlingspartiets partiledare Alexander Stubb.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons