SvD Live: Valet i Afghanistan

Efter en våldsam upptakt inleddes presidentvalet i Afghanistan. I går sköts två kvinnliga journalister av afghansk polis.

SvD:s Jan Blomgren bevakade händelseutvecklingen under valdagen.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

08:20 Jan Blomgren:
Välkomna till SvD:s rapportering från presidentvalet i Afghanistan. Ett val som föregåtts av starka spänningar, så sent som i går sköts två kvinnliga utländska journalister och den prisade AP-fotografen Anja Niedringhaus så illa att hon dog.
En av de första att rösta var Afghanistans nuvarande president Hamid Karzai. ”Jag känner mig som en stolt och lycklig afghan som får rösta”, sade Karzai enligt nyhetsbyråer på plats.
Karzai, som inte får ställa upp för omval eftersom han suttit två mandatperioder, är i högsta grad involverad i det fortsatta politiska spelet. Han har lagt sin politiska tyngd och pengar bakom en av huvudkandidaterna, Zalmay Rassoul. Rassoul är inte känd som någon riktig stark och självständig politiker och om han vinner tros Karzai kunna fortsätta spela en viktig roll som ”rådgivare”.

08:26 Jan Blomgren:
Talibanerna har sagt att de ”ska göra allt för att sabotera valet” och under mars såg vi en tydlig upptrappning av våldet. Över 40 bombattacker genomfördes, varav 13 självmordsbombare.
Det befaras att valdagen också kommer att blo blodig. Redan på morgonen rapporterade nyhetsbyrån Reuters att fyra väljare har skadats i en explosion vid en vallokal i en skola i provinsen Logar i sydöst.
Talibanerna målsättning är att skrämma bort så många väljare som möjligt och det är först vid rösträkningen kommande veckor som vi vet i vilken omfattning talibanerna lyckats med sin taktik.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons