Fler barn förs bort

Varje vecka får Utrikesdepartementet in anmälningar från föräldrar vars barn förts ut ur landet i en vårdnadstvist. Förra året försvann 128 barn. Av dem saknas fortfarande 75. Ett av dem är en 6-årig norsksvensk flicka som nu är efterlyst av Interpol.

Publicerad
Annons

Flickan anmäldes försvunnen av sin svenska mamma i juli förra året. Nu är flickans norska pappa häktad i sin frånvaro, uppger Aftonbladet. Enligt UD befinner de sig troligen i Kambodja i Sydostasien. På Interpols hemsida finns en detaljerad beskrivning av flickan med uppmaning till allmänheten att lämna information.

Förra året ökade antalet bortföringar drastiskt jämfört med året innan. Utrikesdepartementet fick in 128 anmälningar 2007 och för 2006 var siffran 69. Om barnet förts till ett land som undertecknat Haagkonventionen är det lättare för UD att lösa situationen eftersom det då ska finnas en central myndighet i det andra landet som hjälper till med fallet. I länder som Iran, Irak, Syrien och Ryssland finns ingen sådan överenskommelse. Av de 110 försvunna barnen finns ungefär hälften i ett land som är med i konventionen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons