Svårt möta den som aldrig ger sig

”I mötet med människor med rättshaveristiskt beteende är det viktigt att ha en tydlig hållning men samtidigt visa empati”, säger Jakob Carlander, psykoterapeut.
”I mötet med människor med rättshaveristiskt beteende är det viktigt att ha en tydlig hållning men samtidigt visa empati”, säger Jakob Carlander, psykoterapeut. Foto: Göran Billeson

Långa mejl med utropstecken och versaler på rad kan ge ett lätt komiskt intryck. Men det är sällan särskilt lustigt. Personer med ett rättshaveristiskt beteende kan göra livet svårt både för sig själva och för omgivningen.

Anna Asker
Publicerad
Annons

En man har till och från i 20 år stått utanför en restaurang och delat ut tättskrivna papper i sin kamp för att få folk att inte besöka restaurangen som han anser behandlade honom ohederligt en gång. En kvinna som känner sig orättvist behandlad av socialtjänsten skickar sedan några år flera hundra mejl – i veckan.
Psykoterapeuten Jakob Carlander har tillsammans med psykologen Andreas Svensson skrivit boken ”Möta människor med rättshaveristiskt beteende – handbok för yrkesverksamma”.

När han föreläste om att ge svåra besked för bland andra inspektörer och handläggare i kommuner och länsstyrelser fick han höra många berättelser om personer som påstridigt kämpar för sin rätt på ett sätt som skapar frustration och ibland också rädsla hos personalen. Men det var inte ett helt enkelt ämne att skriva om. Begreppet är inte vetenskapligt, utan en vardaglig term.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons