ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

HBT-foton imponerar stort i Arles

I veckan öppnade fotofestivalen Rencontres d’Arles 2012, världens kanske mest inflytelserika. En av årets upptäckter är svenska fotografen Eva Stenram, skriver Niclas Östlind .

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Upprepning är ett särdrag hos fotografin. Fotografer är samlare. Att lägga bild till bild för att kartlägga en plats eller ett ämne är en stark drivkraft och ur denna ofta stillsamma besatthet föds ett uttryck. Det är inte enbart något individuellt. Ända sedan begynnelsen har fotografin använts för att samla in data som sparats i allt oöverskådligare arkiv.

Det upprepande draget är närvarande i de hundratal fotoböcker från det gångna året som ställs ut på fotofestivalen i Arles. Även om motiven skiftar är två särskilt vanliga: Det ena är byggnader och miljöer som tillsynes planlöst har uppstått längst motorvägar och runt större städer. Det andra är mer svårfångat men består av bilder där händelselösheten är ett bärande element – snap shots utan det moment av fruset ögonblick som får allt att falla på plats. En aspekt av den arkivrelaterade estetik som hör till samlandet är det standardiserade formatet. Det skapar enhetlighet men ställer stora krav på en genomtänkt idé och omsorg om detaljerna.

Laddar…