Bilderna av en svensk hjälte

Raoul Wallenberg återvänder, i form av allt fler monument och utställningar. Men hur ska han gestaltas? Hos Statens ljud- och bildarkiv ger man besökarna flera sinsemellan mycket olika bilder.

Publicerad
Raoul Wallenberg av Paul Lancz, 1995, är det mest idealiserade monumentet och står  i Montreal. Ormdödaren av Pál Pátzay i Budapest är det allra första monumentet. Hommage à Raoul Wallenberg av Kirsten Ortwed uppfördes i Stockholm 2001 och är det mest kritiseradt.

Raoul Wallenberg av Paul Lancz, 1995, är det mest idealiserade monumentet och står i Montreal. Ormdödaren av Pál Pátzay i Budapest är det allra första monumentet. Hommage à Raoul Wallenberg av Kirsten Ortwed uppfördes i Stockholm 2001 och är det mest kritiseradt.

Foto: TANJA SCHULT, SCANPIX
Annons

I morgon tisdag inviger Statens ljud- och bildarkiv, SLBA, sin stora satsning på Raoul Wallenberg, med en fyllig utställning och en seminarieserie i fyra delar.

Besökaren erbjuds flera filmcollage, med skådespelarna Richard Chamberlain och Stellan Skarsgård som Wallenberg, med dokumentärer, gamla journalfilmer och tv-inslag, samt får lyssna på Carolas schlagergospel om den svenske diplomaten, plus ta del av Woody Allens kommentar i en av sina filmer, om att Wallenberg är ”den siste trovärdige förebilden i en sarkastisk värld”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons