Ta cidervägen genom Normandie

Följ cidervägen längs Normandies gröna kullar. Stanna till i pittoreska byar och prova det nordfranska äppelbrännvinet hos traktens bönder. Upptäck en del av Frankrike där mat, dryck och historia står i centrum.

Respress
Publicerad
Annons

François Helie kommer klivande direkt från ladugården. Han är arbetsklädd och en svart labrador följer honom hack i häl. Vi hälsar och bjuds utan omsvep in i den del av huset som verkar tjäna som både kontor och provsmakningsrum. François Helie slår upp små glas med husets cider och vi drar in en doft av höst, tjockt gräs och övermogna äpplen.

Sedan är det dags att smaka den destillerade cidern som bär samma namn som distriktet vi befinner oss i, nämligen Calvados. Här, i hjärtat av Normandie, är man mycket stolt över sin äppelproduktion som lär omfatta omkring 400 olika sorter. Cidern som framställs är torr och skulle med svenska kolsyremått mätt beskrivas som avslagen. Men den passar utmärkt till maten här och är grunden till det berömda äppelbrännvinet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons