”Fel av talmannen att delta i manifestationen”

Per Westerbergs deltagande i den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp skadar anseendet både för honom själv och Sveriges riksdag. Det skriver Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder i ett mejl till talmannen, som SvD.se har tagit del av.

Publicerad
Riksdagens talman Per Westerberg under debatt om omröstning om brytpunkten i statsskatten.

Riksdagens talman Per Westerberg under debatt om omröstning om brytpunkten i statsskatten.

Foto: LARS PEHRSON/TT
Annons

Flera av Sveriges ledande politiker, däribland integrationsminister Erik Ullenhag (FP), försvarsminister Karin Enström (M) och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, deltar vid söndagens manifestation mot rasism och fascism i Kärrtorp. Även riksdagens talman Per Westerberg (M) har meddelat att han tänker närvara vid demonstationen. Den arrangeras av nätverket Linje 17 och är ett svar på att en antirasistisk manifestation förra veckan attackerades av personer ur nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

Men talmannens besked är inte okontroversiellt, tycker Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder, också partiets gruppledare i riksdagen. Han är mycket kritisk och tog på fredagen kontakt med Per Westerberg. ”Det är bra att visa sitt avståndstagande mot såväl politiskt våld som nazism. Men jag ber dig uppmärksamma vilka krafter du kommer gå hand i hand med. Det är bl a Revolutionära Fronten och AFA, som av Säpo bedöms vara det största hotet mot demokratin i Sverige och som genom ditt och andra ledande politikers deltagande legitimeras”, skriver Björn Söder i ett mejl, som SvD har tagit del av.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons