Tahrir sjuder igen

I går strömmade demonstranter åter till Befrielsetorget, Tahrir. Denna gång för att kräva ett slut på militära rättegångar mot civila. Men Muslimska brödraskapet, landets mest välorganiserade rörelse, höll sig hemma. Brödraskapet har slutit en pakt med militärrådet, säger deras kritiker.

Publicerad
Annons

Stora delar av Egyptens politiska spektrum samlades i går åter på Tahrirtorget, centrum för revolutionen som efter 18 dagars protester drev fram Hosni Mubaraks fall den 11 februari. Där fanns den ungdomskoalition som ledde revolutionen – bland dem även unga ”bröder och systrar” från Muslimska brödraskapet som inte följer ledningens direktiv. Där fanns demokratirörelsen Kifaya och rader av gamla och nya partier.

Men salafisterna, bokstavstrogna sunnimuslimer som influerats av Saudiarabiens extrema islamtolkning, kom inte till torget i organiserade led. Brödraskapet, som bildat ett nytt parti under namnet Frihet och rättvisa, höll sig också hemma. Deras förevändning är att Egypten behöver satsa på ekonomin, inte protestmöten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons