En försmak av Sarkozys styre

Med Nicolas Sarkozy som ordförande väntar nu en omtumlande tid i EU. Den franske presidenten har sina egna idéer och dem tänker han driva. Vid EU-toppmötet som avslutades i fredags fick stats- och regeringscheferna en ­liten försmak av hur den aktivistiske och egensinnige Sarkozy kör sitt eget lopp.

Publicerad
Nicolas Sarkozy kör sitt eget race som EU:s ordförande.

Nicolas Sarkozy kör sitt eget race som EU:s ordförande.

Foto: AP
Annons

Redan innan förhandlingarna hunnit avslutas kallade Nicolas Sarkozy till presskonferens och presenterade sin uttolkning av vad mötet kommit fram till. En tolkning som på väsentliga punkter sedan inte avspeglades i toppmötets formella slutsatser. Han slog fast att utan Lissabon-fördraget stoppas insläppet av nya medlemsländer. En ståndpunkt som inte finns i toppmötets slutsatser och som väckte betydande irritation i flera EU-regeringar.

Praktiskt har detta utspel ingen större betydelse så länge förhandlingarna fortsätter med Kroatien och Turkiet. Statsminister Fredrik Reinfeldt och premiär­minister Mirek Topolanek från Tjeckien har särskild anledning att vara på sin vakt. Från den 1 juli inleds en 18-månadersperiod med samordnat ordförandeskap i EU, med Frankrike, Tjeckien och Sverige. De tre har lagt fram och fått godkänt ett allmänt hållet gemensamt program, men frågan är i vilken mån som Nicolas Sarkozy låter sig begränsas av detta. När han i fredags talade om ett fördjupat trojka-samarbete så kunde man ana att han helst vill sätta sin prägel på hela 18-månadersperioden. Han har exempelvis möjlighet att under nästa halvår göra utspel som sedan Tjeckien och Sverige måste slutföra, även om de helst skulle vilja slippa undan. Det kan skapa friktioner i trojkan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons