Teknikvärldens toppar och floppar 2014

Airbnbs segertåg över världen, Ubers pr-haveri och kinesiska smartphones på frammarsch. SvD Näringslivs Adam Erlandsson och Josefin Jakobsson listar fem av teknikvärldens toppar och sju floppar under 2014.

Josefin Jakobsson, Adam Erlandsson
Publicerad
Annons

Peer-to-peer utmanar bankerna.
2014 var året då så kallade peer-to-peer (person till person) tjänster slog igenom på allvar. En av de mest populära tjänsterna är Airbnb, där privatpersoner hyr ut sina lägenheter till turister via nätet. Peer-to-peer tjänster har också fått fäste i finansbranschen, med tjänster som Toborrow och Moneybuddy, och det är idag möjligt att både låna pengar av en privatperson via nätet och investera i privatpersoners lån. Att denna typ av tjänster blivit allt vanligare har tvingat Finansinspektionen att reagera och från och med årsskiftet måste bolag som förmedlar lån mellan privatpersoner ha tillstånd från Finansinspektionen för att fortsätta bedriva denna typ av verksamhet.

3D-teknik snart i våra hem.
3D-tekniken har varit het i flera år och kurvan ser inte ut att ha nått sin topp ännu, tvärtom ökar intresset i takt med att tekniken blir mer och mer lättillgänglig. 3D-skrivare har under 2014 blivit billigare och fått allt bättre precision, men framförallt kommer teknik som gör det enklare för vanliga privatpersoner att skapa 3D-modeller som sedan kan skrivas ut. Ett svenskt bolag som uppmärksammats under året är Volumental, som utvecklat en egen teknik för 3D-modellering med hjälp av Microsofts Kinect, och som i september tog in drygt 20 miljoner kronor i riskkapital från Stockholmsbaserade Moor och amerikanska Founder.org. På bilden demonstrerar en flicka ett objekt tillverkat i 3D-teknik för förbundskansler Angela Merkel. SvD listar 3D-tekniken som en av årets digitala toppar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons