ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Hoppfritt

MJUKT. Med små rörelser byggs styrka inifrån. Cantienica är en träningsmetod, helt utan hopp, där kroppen stabiliseras.

Milena Bergquist
Publicerad
Annons
Cantienica är en träningsmetod, helt utan hopp, där kroppen stabiliseras. Foto: KARIN GRIP

I en villa inte långt från Millesgården på Lidingö ligger Margareta Swartlings träningscentrum Balance your life. Hon är auktoriserad cantienica-instruktör och har skapat en oas för både kropp och själ. Det är stilla musik och genom vita linnegardiner silas ljuset in. En långvägg är täckt med speglar och på golvet ligger tio träningsmattor. Vid varje matta är en broderad kudde och en liten färgrann boll placerade.

Vi är åtta kvinnor i olika åldrar som ska idka kroppsformning tillsammans.

– Jag vill inte ha en större grupp än tio. Det här är i princip individuell träning och det är viktigt att lära sig att göra rätt för att få rätt effekter och för att skapa balans i kroppen, säger Margareta Swartling.

Först verkar det hur lätt som helst. Vi drar armarna bakåt och trycker uppåt med minirörelser. Men det är betydligt jobbigare än det ser ut och bara efter några minuter blir den ovane högröd i ansiktet.

Annons
Annons

– Nu ska gäddhänget bort, bara några till, peppar Margareta.

Det är ren styrketräning och vi jobbar igenom hela kroppen: mage, lår och bäckenbotten. I början kan det vara svårt att hitta musklerna som ska tränas, men till slut upptäcker man muskler man inte visste att man hade.

– När kroppen hittar rörelsen, får kontroll och jobbar isolerat med en muskelgrupp så jobbar man djupare och rörelsen blir mindre. Att det är jobbigt visar bara att rörelsen är effektiv, säger Margareta och berättar att man tränar på kroppens egna villkor och därför är risken för skador minimal.

– För mig är Cantienica ett perfekt komplement till all träning. Genom att jobba långsamt med låg belastning kan man koppla bort de stora yttre musklerna och komma åt de djupa stabiliserande muskler som i sin tur fungerar som stöd. Grunden finns i det allra innersta bäckenbottenmuskelskiktet. Genom att stärka dessa muskler får man ut ännu mer av sin yoga, styrketräning, golf eller pilatesträning.

–Det låga tempot gör att man stressar av direkt, säger naprapaten Lena Hellgren som tränar hos Margareta.

Cantienica-metoden kommer från Schweiz och är utvecklad av Benita Cantieni. Hon föddes med svår skolios och stora problem att röra sig. Efter att ha fått positiva resultat med träningsformen Callanetics forskade Benita Cantieni vidare om kommunikationen mellan skelett och muskler och utvecklade därefter sin egen metod. I dag är hon 55 år och helt frisk.

Andra träningsmetoder som är stillsamma men ändå mycket effektiva är exempelvis yoga, pilates och qigong.

– Dessa träningsformer bygger styrka genom att arbeta med kroppens stabiliserande muskler. Du får bättre hållning, blodcirkulationen ökar och sinnet kommer i bättre balans, säger Ulrica Norberg, författare och yogalärare på Omyoga.

Att hitta en träningsform som man tycker är utvecklande och som passar det liv man lever tycker Ulrica Norberg är viktigt.

– Har man ett stressigt jobb i en tråkig miljö kanske man inte behöver springa på ett rullband och titta in i en grå vägg. Då kan en lugn, vacker miljö bättre inspirera till motivation och återhämtning, säger Ulrica Norberg.

Visst behöver kroppen också pulsträning, men stabiliseringsträning är viktigt i början för att motverka skador och bygga kraft.

– Stark stress är största orsaken till obalanser i kroppen. Jag rekommenderar att man ger sig ut i naturen som komplement till en mjuk träningsform. Ta en timmes promenad eller en cykeltur. Se på träden. Låt naturen hjälpa dig att stressa ner. Andas. Få frisk luft, säger Ulrica Norberg.

Annons