Därför älskar vi Mallorca

Cala Pi, Mallorca.
Cala Pi, Mallorca. Foto: Pep Roig/Alamy

I över 60 år har vi rest till Mallorca. Vad är det som gör att turisterna fortsätter att återvända till den baleariska ön? SvD stoppade ett gäng turister på ön för att ta reda på hur de hamnade där.

Annika Goldhammer
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1 / 9

"Hyr bil!"

Monica Russo, 27, och Chiara Adrello, 27, Italien. Foto: Pär Olsson

Monica och Chiara har just återvänt till Cala d’Or efter att ha gjort en båttur längs kusten med segelbåt.

– Vi är här en vecka och bor i Sant Jordi. Det är en liten by men vi har hyrbil och har det mesta på nära avstånd. Vi har varit i Spanien många gånger men aldrig tidigare på Mallorca. I dag har vi gjort en seglingsutflykt längs sydkusten. Det var väldigt trevligt, vi var en liten grupp så vi fick även lära oss en hel del om hur man seglar.

– Vi kan verkligen rekommendera att hyra bil, på så sätt kan man upptäcka alla små paradisiska badvikar längs kusten och undvika de mer turisttäta stränderna. Cala Pi, Cala Llombards och Cala Santanyi är våra favoriter.

Annons
Annons

2 / 9

"Barnen gillar Cala Esmeralda"

Femke Elshout, 33, och Bas Elshout med barnen Jasmyn, 7, och Tom, 3, Holland. Foto: Pär Olsson

Familjen Elshout tar en promenad i Cala d’Or innan dagens strandbesök.

– Vi är här två veckor och bor i Cala Esmeralda. Vi valde Mallorca eftersom min syster rekommenderade ön efter att ha varit här i fjol, säger Femke. Vi reser med lågprisflyg och bokade hotellet på nätet. Vi ville åka någonstans med skönt klimat och kort flygresa, och det tar bara två timmar hit från Holland. Vi har hyrt bil och har tänkt åka in till Palma någon dag och även ta tåget till Sóller. Annars ska vi mest vara på stranden, det finns en fin i Cala Esmeralda som barnen gillar.

Annons
Annons

3 / 9

"Puerto Pollensa är favoritstranden"

Aynur Nazikova, 18, Ildas Nazikova, 13, och Silvia Ivanova, 27, Bulgarien. Foto: Pär Olsson

Aynur, Ildas och Silvia njuter av dagens sista solstrålar på stranden i s’Arenal.

– Vi besöker Mallorca för andra gången, den här gången ska vi stanna hela sommaren och plugga spanska. Ön är verkligen fin med vacker natur och höga berg. Jag gillar allt med Spanien och paella är min favoritmat, säger Aynur.

– Favoritstranden är Puerto Pollensa, den ligger så vackert med bergen i bakgrunden. Dessutom finns det många bra barer längs stranden.

Annons
Annons

4 / 9

"Can Picafort är lugnt och avslappnat"

Henne Christopherson, 58, Tove Tonsberg, 60, och Lene Jakobsen, 66, Danmark. Foto: Pär Olsson

Henne, Tove och Lene njuter av kvällslugnet i stadsdelen Sa Gerreria.

– Vi är gamla kollegor och gör en gemensam Europaresa varje år. Vi valde Mallorca först och främst på grund av vädret, sedan naturen och havet. Vi har varit här flera gånger förut och reser helst hit vår eller höst. Det är en vacker ö med trevliga människor. Vi har bott på olika delar av ön: Magaluf, Alcudia och Puerto de Sóller, till exempel. Favoriten är Can Picafort, där är det lugnt och avslappnat. Magaluf är för livligt.

– Vi har varit här i fem dagar och nu njuter vi av sista kvällen. Vi ska titta på katedralen och bara strosa runt.

Annons
Annons

5 / 9

"Vi ska besöka nationalparken"

Sofie Koch, 25, och Casper Simonsen, 25, Danmark. Foto: Pär Olsson

Sofie och Casper är på väg för att hyra cyklar i hamnen i Cala d’Or.

– Vi bor i Cala Egos och reste till Mallorca för att det var billigt och för att det är bra temperatur här nu. I dag ska vi hyra cyklar och utforska området, bland annat nationalparken Mondragó och en marknad här i närheten. Vi har varit på ön flera gånger tidigare med våra respektive föräldrar, men aldrig på den här delen av ön. Här är det lite mindre party än i exempelvis Magaluf och Palma Nova – det är skönt.

Annons
Annons

6 / 9

"Mallorca har bra priser och vackert väder"

Molly Shackleton, 76, och Ken Crosby, 81, England. Foto: Pär Olsson

Molly och Ken promenerar i hamnen i Cala d’Or.

– Vi är här en vecka och bor på ett all inclusive-hotell i Cala Egos. Vi åkte hit eftersom min dotter var här i fjol och gillade det, säger Molly. I dag har vi gått runt i marinan och tittat men annars stannar vi mest på hotellet. Jag tror Mallorca är så populärt eftersom det är bra priser och fint väder. Det enda som är dåligt är att det är dåligt skyltat.

Annons
Annons

7 / 9

"Vi har gjort en roadtrip genom Tramuntanabergen"

Ana Rovin, 25, och Andy Alonso Leiti, 32, Galicien. Foto: Pär Olsson

Ana och Andy sitter på var sin läskback i den lilla baren Sifoneria i Palma.

– Vi kommer från Galicien och har rest hit för att träffa en kompis som bor på ön. Det är första gången vi är på Mallorca och det är verkligen vackert. Men det finns ställen som känns som kulisser för turister eller som har blivit helt förstörda av turismen. Vi har gjort en roadtrip på norra delen av ön, kört genom Tramuntanabergen och sett Sóller och Valldemosa. Vi kan verkligen rekommendera andra att hyra bil och köra genom små bergsbyar.

– Den här baren, Sifoneria, är ett annat tips. Det är väldigt avslappnat och inredningen består av gamla sifoner, vinylskivor och läskbackar som ägaren har samlat på sig. Det är som en egen liten värld där det är lätt att glömma tid och rum.

Annons
Annons

8 / 9

"Mallorca är idealiskt för vandring"

Petr Fadrny, 35, och Iva Sotnarova, 30, Tjeckien. Foto: Pär Olsson

Petr och Iva ska fira sista semesterdagen med middag och öl i Palma.

– Vi gillar berg och Mallorca är idealiskt för oss om föredrar att vandra på semestern. Mallorca är känt som ett strandparadis men vi kan verkligen rekommendera andra att vandra på ön. Det är perfekt klimat så här i början av maj; varmt men inte för varmt. Dessutom är det inte så mycket folk på stigarna.

– Vi började vår vandring i Pollensa och vandrade till Banyalbufar, vilket tog oss fem dagar. Naturen är väldigt vacker, med stigar kantade av olivträd. En annan fördel är att bergen inte är så höga. Det enda vi saknade var campingplatser. Vi har övernattat i skogen och det var ganska mycket mygg. Vi flyger tillbaka tidigt i morgon bitti, så nu ska vi besöka en ölfestival och sedan åka ut till flygplatsen och sova där i väntan på flyget hem.

Annons
Annons

9 / 9

Den svenska charterhistorien

Reseguider på Costa del Sol i charterns ungdom. Foto: Ving

1955 lyfte den första svenska charterresan med flyg. Resan, som varade i 16 dagar, arrangerades av Svensk Bussresetjänst och flögs av Svenska Aero. Flygturen gick mellan Stockholm och Palma på Mallorca. Priset var 1 095 kronor, vilket motsvarar cirka 12 300 kronor i dagens penningvärde. Planet mellan- landade i Göteborg, Malmö, Stuttgart och Marseille. Passa- gerarna fick dessutom övernatta i Marseille då planet saknade tillstånd för nattflygning.
Senare samma år gick den första charterresan till Kanarieöarna. Flyget mellanlandade på flera orter för att tanka och i Barcelona fick passagerarna borsta bort snö från planets vingar. Framme på Teneriffa möttes de av röda mattan, en musikkår och stadens borgmästare.

1956 åkte 10 000 svenskar på charterresa. Samma år startade resebyrån Nyman och Schultz en avdelning för charterresor, främst med buss. 1958 bytte avdelningen namn till Vingresor och började satsa på flygcharter.

1961 grundades ICA Resor, som bytte namn till Fritidsresor året efter. De första resorna gick till Sitges i Spanien samt Arma di Taggia och Rimini i Italien.

1962 lanserade Fritidsresor fritidsvåningar vars kök var utrustade med ”svenskt kaffe, smör, marmelad och övriga frukostingredienser”.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons