Cloetta lanserar kexchoklad hallon – utan hallon

Cloetta ha börjat sälja två nya smaker av den gamla storsäljaren kexchoklad. Sommarsmakerna Hallon och Banan ska locka nyfikna konsumenter. Men den som vill ha smak av ett riktigt hallon eller en banan får gå till fruktdisken.

Tove Carlén
Publicerad
Annons
Cloetta lanserar kexchoklad med ”smak av hallon” - men utan hallon. Foto: CLOETTA

I vintras kom kexchoklad med smaken blåbär och SvD:s matskribent Mats-Eric Nilsson kunde då rapportera att godiset inte innehåller ett enda blåbär. Från Cloettas sida var förklaringen att kexchokladen marknadsförts med texten ”med blåbärssmak”. Det ska enligt företaget vara tillräckligt för att kunden ska förstå att det innehåller konstgjorda aromer och inte riktiga blåbär.

Och företaget fick rätt av Livsmedelsverket som i en bedömning konstaterade att ”Cloettas kexchoklad blåbär inte avviker från lagstiftningens krav”. Flera SvD-läsare reagerade på uppgifterna och signaturen Cyclo påpekade till exempel ”att det är lagligt betyder inte att det är lämpligt”.

Så nu är frågan om de nya produkterna hallon och banan innehåller frukten de säger sig smaka som?

– Nej, det är samma sak där ”smak av”, säger Christina Björck, kommunikationschef på Cloetta.

Enligt henne tar det nästan ett år innan produkten är på marknaden från det att företaget drar igång en ny smakvariant. Och när diskussionen om blåbären i godiset kom upp var det försent att göra om processen.

– Vi kunde inte ändra det då, men vi kommer att ta med oss det framöver, försäkrar Christina Björck.

Men hur kommer det sig då att Cloetta inte ville ha blåbär i sin blåbärssmakande kexchoklad?

– Vi gjorde försök med blåbär men vi fick inget smakgenomslag om vi tillsatte blåbär. Då kan man säga ”vi lägger i några blåbär för syns skull”, men det känns ju inte så himla ärligt det heller. Det viktigaste för konsumenten är att det smakar gott. Godis måste vara gott. Och säger man att det har blåbärssmak måste det också smaka blåbär. Det är helt uppenbart.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons