Tusen år till julaftonIntressant historielektion urartar runt dopparedan

Erik Haag och Lotta Lundgren landar i 1980-talet tillsammans med Hjalmar av Klintberg, Sigrid Johnson och Oliver Hellman Kristensson, som är några av de medverkande barnen i årets julkalender.
Erik Haag och Lotta Lundgren landar i 1980-talet tillsammans med Hjalmar av Klintberg, Sigrid Johnson och Oliver Hellman Kristensson, som är några av de medverkande barnen i årets julkalender. Foto: André Lindholm /Thelma/Louise

De vuxna deltagarna i årets julkalender har lite för roligt i 1970-talets demonstrationståg och bland 80-talets exotiska frukträtter. Men "Tusen år till julafton" – barnversionen av "Historieätarna" – är ändå både lärorikt och underhållande, tycker SvD:s recensent Erika Hallhagen.

Publicerad
Annons

När delar av svenska folket tycks fullt upptagna med att vurma för julen som vore den ett slags gammaltestamentligt påfund – "rör inte mitt luciatåg och låt Arne Weise alltid vara julvärd" – är det otroligt skönt att årets julkalender inte på något vis frossar i själva högtiden.

I 24 av varandra oberoende avsnitt gör Lotta Lundgren och Erik Haag istället nedslag i historien. Till sin hjälp har de en mängd barn i olika åldrar som turas om att vara med i de olika programmen. För varje nytt avsnitt är ett nytt barn berättare. De medverkande barnen för även videodagbok, där de talar ut om dagens upplevelser, vilket tillför en dokumentär känsla.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons